MEDENJACI SA INTEGRALNIM I RAŽENIM BRAŠNOM
Napokon medenjaci ! Ali sada malo drugačiji i zdraviji. Prvi put sam isprobala ovaj recept i oduševio me... Do sada sam pravila medenjake po maminom starom receptu. Pošto volim da isprobavam nove stvari, odlučila sam da napravim nešto novo i drugačije. Ovakvi medenjaci mogu stajati veoma dugo, jer ne sadrže životinjske proizvode. Jako su ukusni, i zdraviji su od klasičnih medenjaka.
SASTOJCI :
- Šolja integralnog brašna 2dl
- 2/3 Šolje raženog brašna
- 1/3 Šolje meda
- 1/3 Šolje ulja
- Rendana limunova kora
- 1/2 Kašičice sode bikarbone
- 1 Kašičica mešavine začina za medenjake
Za ukrašavanje :
- 1 Belance
- 150 gr šećera u prahu
- Boja u prahu za kolače
- 1/2 kašičice limunovog soka
PRIPREMA :
Pomešajte sve suve sastojke. Zatim zagrejte med i ulje i lagano umešajte u pripremljenu smesu. Mesite par minuta dok ne oblikujete čvrstu lopticu. Lopticu umotajte u plastičnu foliju i ostavite preko noći u frižideru.
Razvucite testo i modlama za medenjaka pravite različite oblike.
Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. I Pecite na 180c 10 minuta. Ostavite još 5 minuta na sobnoj temperaturi da se stegnu. Zatim ih prebacite na plastičnu tacnu.
Dekorisanje :
Kada se medenjaci ohlade, spremni su za dekorisanje.
Penasto umitite belance, dodajte šećer, boju i malu kašičicu limunovog soka. Mutite još par minuta. Kada ste dobili glatku homogemu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač i isecite ćošak kako bi mogli lepo crtati po medenjacima.
Napomena : Ako ipak želite da medenjaci budu posni i u potpunosti zdravi. Umesto ove smese za dekorisanje koristite otopljenu crnu čokoladu. Postupak je isti.
Neka ovi medenjaci krase Vašu prazničnu trpezu !:)
Made with love K.B.


Коментари
Постави коментар