CIABATTA - INTEGRALNI, ITALIJANSKI, AROMATIČNI HLEB
Naime CIABATTA je tradicionalni italijanski aromatični beli hleb prvi put napravljen 1982 godine u gradu Adria u Venetu regionu severne Italije. Insiprisana najdivnijom kuhinjom na svetu, nastao je i ovaj recept. Mala modifikacija originalnog recepta i ubacivanje integralnog brašna, neće pokvariti savršen ukus CIABATTE.
Aromatična CIABATTA zagolicaće Vam sva čula.
Ovaj hleb idealan je za sendviče, odlično se kombinuje sa slanim namazima, paradajz sosom i raznim umacima.
SASTOJCI :
- 2 Veće šolje Integralnog brašna
- 1 Šolja belog brašna
- 10 Iseckanih maslina
- 350 ml hladne vode
- 1 Kašičica sode bikarbone
- 5 Čena usitnjenog belog luka
- 1/2 Kašičice origana
- 1/2 Kašičice ruzmarina
- 1/2 Kašičice kima
- 1 Kašičica soli
- 1 Kašičica šećera
Napomena : Možete staviti suvi kvasac umesto sode bikarbone, onda će hleb biti vazdušastiji.
PRIPREMA :
U činiju sipatje brašno, šećer, sodu bikarbonu, so i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40 min da odstoji na toplom.
U naraslo brašno dodajte začine i beli luk. Specifičnost ćabate jete baš u egzotičnim sastojcima koji se brašnu dodaju.
Umešajte sve u testo, prebacite ga na nabrašnjenu radnu površinu i zabodite u njega masline. Napravite lopticu, i ostavite testo prekriveno suvom čistom krpom da odsoji sat vremena.
Kada je testo naraslo pospite po površini maslinovo ulje, oblikujte i pecite u rerni zagrejanoj na 200c 40 minuta.
Kada je ćabata pečena ostavite da se ohladi i tek onda isecite.
Prijatno ! Ili što bi Italijani rekli :
~Piacevole~
Коментари
Постави коментар